Asforums
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

View unanswered posts
 

Pitanja i odgovori

 
TopicsPosts
Last Posts
No new posts

Popunjavanje PK1 knjige

Pitanje postavio Dejan :Koji troskovi idu u kolone171819u koje kolone unositepio-po resenju, akontacioni porez po resenju i komunalnu taksu po resenjuOdgovori :1 ) Postovani Dejane ,u mom tekstu od 22/04/2009 imate dat izvod iz Pravilnika o poslovnim knjigamai iskazivanju finansijskog rezultata po sistemu prostog knjigovodstva.Sto se tice detaljnijeg sadrzaja kolona 17 , 18 , i 19 iz PK1 knjigekoloni 17 odgovara sve ono sto je pod grupom 52 Kontnog plana za privrednadrustva , zadruge , druga pravna lica i preduzetnike.koloni 18 odgovaraju grupe racuna 53 do 55 ,koloni 19 grupe racuna 56 do 59.Pretpostavljam da Kontni plan imate , ako ste knjigovodja.Sve obaveze po osnovu poreza se placaju sa racuna i knjize u kolonu21 PK1 knjige.Placanje doprinosa za socijalno osiguranje ide u kolonu 17.To je po preporuci Privrednog savetnika.Ima i onih koji drugacije knjize ,ali se ja drzim ovoga i do sada nisam imala problema.
00
No new posts

PK1 knjiga

Popunjavanje PK1 knjigeDejan : "Ako u kolonu 12 unosimo nabavnu vrednost dobavljaca bez PDV-a, zasto u objasnjenju za kolone 17-19 stoji da obveznici PDV u ove kolone unose neto vrednost iz fakture dobavljača bez iskazanog PDV-a."Odgovor :U kolone 17 do 19 se unose troskovi. Nabavna vrednost je trosak. PDV nije trosak ako imate pravo odbitka. Ako nemate pravo odbitka , tada jeste trosak.
00
No new posts

Avansni racun , konacan racun i PDV

Zna li neko da mi objasni kako se vrse knjizenja kada se istog meseca izda avansni racun i konacan racun ?Knjizenja se vrse isto kao i obicno.Takodje , ako se vrsi isplata avansa u istom poreskom periodu kada se izdaje i konacan racun , nije neophodno izdavati avansni , vec je dovoljan samo konacan racun.
00
No new posts

Avansi i PDV

Imam pitanje vezano za avanse :Platio sam avans dobavljacu tokom proslog meseca , ali nisam koristio pravo odbitka PPDVa jer mi dobavljac nije dostavio racun.Ovog meseca sam od dobavljaca dobio robu i racun sa iskazanim PDVom ( kao i razliku za uplatu )Obzirom da sam u mesecnom PDVu , imam li prava da sada ceo iznos PDVa odbijem ?Ako ispunjavate i sve ostale uslove iz clana 28 Zakona o PDV-u , mozete odbiti celokupan PPDV.( tekst zakona mozete pronaci ovde na forumu , pod : Zakoni i podzakonska akta )
00
No new posts

Podnosenje prijave po osnovu zakupa poslovnog prostora od fizickog lica

ja izdajem prostor ( poslovni ) firmi.Da li je tacno da ja treba da podnosim neke prijave poreskoj upravi. i ako jeste koje ? zahvaljujem unapred."" Fizicko lice koje izdaje u zakup poslovni prostor pravnom licu podnosi poresku prijavu PPDG-2 poreskoj upravi. Obrazac PPDG-2 se podnosi u roku od 15 dana od dana zakljucenja ugovora o zakupu.To znaci da ste vi u obavezi da platite porez na prihode koje ostvarujete po ovom osnovu , pri cemu vam se priznaje pravo da prvo odbijete 20% od bruto prihoda , a zatim na ostatak obracunate porez u iznosu od 20%.
00
No new posts

Prodaja iz veleprodaje fizickom licu

Jos jedno pitanjce :smem li ja fizickom licu obvezniku PDV-a, prodavati robu iz veleprodaje ?E , onda , kupac mora da dobije fiskalni. A ako mu izdajes i racun ( PDV rn. ) ,na racunu mora da stoji i broj fiskalnog isecka.
00
No new posts

Povracaj robe i PDV

Imam pitanje vezano za povracaj robe i PDV.Prosle sam godine prodao odredjenu kolicinu robe kupcu koji je nije prodao dalje, vec sada hoce da mi je vrati. Obzirom da sam u PDV-u, kako to sada da resim? Mislim, knjigovodstveno. Inace, roba nije felericna i vraca mi sve sto sam mu isporucio.Hvala unapred.Za vracenu robu vas kupac treba da vam isporuci PDV racun.Na taj nacin resavate problem korekcije PDV-a , jer se ovde opetradi o prometu robe , bez obzira sto je to povracaj.
00
 Topics  Replies  Author  Views  Last Posts 
No new posts 0Admin685on Wed Dec 09, 2009 2:33 am
Admin View latest post
 Back to top 
Users browsing this forum: None
Moderators:None
Permissions in this forum:You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
-
Jump to:  
New posts New posts
New posts [ Popular ] New posts [ Popular ]
New posts [ Locked ] New posts [ Locked ]
No new posts No new posts
No new posts [ Popular ] No new posts [ Popular ]
No new posts [ Locked ] No new posts [ Locked ]
Announcement Announcement
Global announcement Global announcement
Sticky Sticky